dimarts, 20 d’agost del 2019

Música i Filosofia. L'Estètica Musical

Al llarg de la història, la música no sempre ha estat considerada una expressió artística, és més, en alguna època se l'ha considerada una activitat pròpia de serfs. La història de la música ha tingut una història diferenciada de la resta d'arts. En la Antiga Grècia per exemple, la paraula i la poesia estaven en un ordre superior al so musical.
Pel que fa a la poesia, la relació històrica és molt estreta, tant que fins al s XVII a penes hi ha una música intrumental pura i deslligada de la veu i el text. Tant és així que algunes teories molt importants parlen d'un orige comú entre ambdós, com bé ens diu Blasina Cantizano Vázquez (Professora de la Universitat d'Almeria) en el següent article:
https://webs.ucm.es/info/especulo/numero30/poemusi.html.

"Art Collage" per Pixabay Lice

La música comporta a més altre problema al llarg de la història, ja que no és fins fa relativament poc que s'ha pres consciència del seu passat. Els músics no van tenir mai necessitat de perpetuar-la i el passat musical mai ha sigut un model vàlid de reflexió. Així ha tingut com a conseqüència  que la història de la música haja estat apartada de la història oficial de l'art. A més, podríem afegir-li el caràcter utilitari que la música ha portat en la història; bé per a acompanyar textos, poesia o actes de tota mena o bé com a simple distracció.
Tot i això, hauríem de preguntar-nos quines han sigut les causes que han permés que la música es perpetue al llarg del temps. Potser per la transmissió oral de generació en generació i d'un lloc a un altre, d'una manera que les altres arts no han pogut fer-ho. 

Per tal de comprendre una mica més el concepte de l'estètica musical i la seua evolució adjunte els següents articles tant sobre la història de la música com de la història de l'estètica musical.
  • Un descenso por la estética musical desde Boulez a Beethoven. Revista Campus Digital.
  • Pretty much the whole history of music, explained in 5 minutes by Leonard Bernstein. Classic FM.
  • The Music and Languages Frontiers Lab. MFL

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si tens algun suggeriment per tal de millorar aquest blog no dubtes en fer-m'ho arribar. Estaré ben agraït.