diumenge, 11 d’agost del 2019

Música i Física. El fenòmen físic-harmònic


La música i la física son dos disciplines molt més properes del que semblen, tenint en compte que la música ve determinada per les lleis de la física acústica. Així doncs, s'anomena fenòmen físic-harmònic o escala d'harmònics d'un so a la gamma de sons que acompanyen a un so fonamental. 

Per tal d'obtenir la gamma de sons, la regla general és que els sons de doble nombre d'ordre estan a distància d'octava. Per exemple, al so 1 li correspondran el sons 2, 4, 8, 16...; al so 3 li correspondran els sons 6, 12, 24...; al so 5 els sons 10, 20... al so 7 els sons 14, 28... Per tant només ens cal saber els següents harmònics:

El so 1 = Fonamental              El so 9 = 9ª Major
El so 3 = 5ª Justa                    El so 11 = 11ª Augmentada
El so 5 = 3ª Major                    El so 13 = 13ª menor/Major
El so 7 = 7ª menor                   El so 15 = 14ª Major (sensible)
                            
Cal destacar com a curiositat per tal d'aprendre la sèrie dels harmònics que a partir del so 11 es forma una escala cromàtica fins el so 16.
Sèrie o escala d'harmònics. Font: Creació Pròpia 

A més, els harmònics d'un so aporten unes característiques particulars, amb una importància pròpia i un paper determinat. Així doncs, el 1r harmònic és el de major intensitat i determina l'altura del so, els harmonics que tenen una relació igual en potència de 2 (2,4,8,16...) amb la fonamental reforcen el caràcter d'altura del conjunt. El 3r harmònic forma una quinta justa amb el 2n, per tant, aquest harmònic és decisiu en el so complex del qual forma part. A més les octaves corresponents a aquest 3r harmònic reforçarà la importància del tercer. El 5é harmònic dotarà a l'acord de color; de manera que junt amb el 1r i 3r harmònics conformaran l'acord perfecte major. El 10é harmònic intensificarà les qualitats del cinqué. Els harmònics 7, 11, 13, 15 (nombres primers) són dissonants i aporten un caràcter aspre al so. La intensitat dels harmònics va decreixent amb l'altura fent així que els harmònics d'ordre superior perdin importància en el conjunt sonor.

Així amb la sèrie harmònica es formarien, de manera naturals els següents acords:



A continuació, vos deixe un joc creat amb Genially.com per Cristina Tormo (professora de Fonaments de la composició, Harmonia i Anàlisis) per tractar d'esbrinar si els coneixements sobre el fenomen físic-harmònic han estat assolits:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si tens algun suggeriment per tal de millorar aquest blog no dubtes en fer-m'ho arribar. Estaré ben agraït.