dijous, 8 d’agost del 2019

L'educació auditiva a través de les TIC


L'educació Auditiva s'encarrega de conrear en l'estudiant de música, l'habilitat cognitiva de percebre les relacions i diferències existents entre distints paràmetres del so i comprendre el seu signiificat musical. Aquestos paràmetres han de ser discriminats i entesos dintre d'un conjunt d'elements que articulen la narrativa musical, així com les seues pròpies normes que regeixen el seu correcte funcionament. De manera que tractarem de desenvolupar l'habilitat de discriminar auditivament els elements del llenguatge musical. 

Per tal que siga efectiva l'educació auditiva haurem de, a més, desenvolupar de manera progressiva i conscient la memòria musical, la capacitat de reproduir amb la nostra veu la imatge sonora emmagatzemada a la nostra memòria amb la major exactitud possible. De manera que ens permeta imitar, reconèixer, explicar i transcriure tots els aspectes musicals relacionats amb la forma, l'harmonia, la melodia, el ritme, la textura i el timbre.

Els mètodes tradicionals han mostrat ser eficients sols de manera parcial, és a dir, no han educat l'oïda de manera efectiva als alumnes amb més dèficit auditiu musical, però en canvi si han millorat l'oïda d'aquells alumnes que han nascut amb dots auditius (tant als alumnes amb oïda absoluta com als alumnes d'oïda relativa). Potser per això els alumnes sense oïda han anat desistint de la seua educació auditiva per centrar-se més amb l'aprenentatge i pràctica de l'instrument. 

Des de fa uns anys han anat apareixent noves aplicacions i plataformes que de manera senzilla, divertida i didàctica han anat ajudant a l'alumne a conrear la seua educació educativa, sense la presència de cap professor. Així doncs, trobem a la xarxa plataformes com www.teoria.comhttps://tonedear.com/ear-training/absolute-perfect-pitch-test, o les apps com Perfect Ear https://play.google.com/store/apps/details?id=com.evilduck.musiciankit&hl=ca o Ear Training https://apps.apple.com/us/app/myeartraining-ear-training/id885622580.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si tens algun suggeriment per tal de millorar aquest blog no dubtes en fer-m'ho arribar. Estaré ben agraït.