dissabte, 17 d’agost del 2019

Música i Psicologia. La Musicoteràpia

Potser no existix res que produïsca més impacte sobre el cervell que la música; que afecta de manera immediata a la memòria, al moviment i a les emocions. Ens anima, ens relaxa, ens entristeix, ens alegra; té eixa capacitat de canviar el nostre estat d'ànim i afectar sobre el nostre univers emocional. 
La música és important a l'àmbit de la Psicologia, ja que pot aplicar-se als pacients que pateixen trastorns en les estructures cerebrals per tal d'ajudar-los. A les persones amb autisme els és més fàcil comunicar-se a través de la música, a les persones amb afàsia els ajuda  a comunicar-se amb el cant, les que pateixen Alzheimer els pot millorar la funció  cognitiva global i la qualitat de vida i així nombrosos exemples d'aquests beneficis.
Així, en termes generals, el camp de la Musicoteràpia podríem dir que és l'ús de la música i els seus elements com a ferramenta per a facilitar i promoure la comunicació, l'aprenentatge, la mobilització, l'expressió o infinitat d'objectius terapèutics. En altres termes és entendre la música com a eina per a millorar la qualitat de vida, el benestar físic, mental o emocional de les persones mitjançant experiències musicals.
La músicoterèpia tot i ser mil·lenària, és ben jove en termes científics. Està cada dia més present en la nostra societat i en les darreres dècades ha anat introduint-se a poc a poc en els programes d'hospitals, escoles de música, centres d'educació especial, centres d'integració, col·legis de tot el món. Aquest camp s'ha presentat amb múltiples definicions durant la vida.
La World Music Therapy Federation (Federació Mundial de Musicoteràpia), va revisar el terme fa uns anys i el va actualitzar per tal d'adaptar-lo a la realitat del moment: 
"La musicoteràpia és l'ús professional de la música i els seus elements com una intervenció en ambients mèdics, educatius, i quotidians amb individus, grups, famílies o comunitats, buscant optimitzar la seua qualitat de vida i millora la salut física, social, comunicativa, emocional i intel·lectual i el seu benestar. La investigació, la pràctica, l'educació i la instrucció clínica en la musicoterapia estan basades en estandards professionals segons els contextos culturals, socials i polítics".

Per a més informació sobre musicoteràpia; http://feamt.es/ Federació Espanyola d'Associacions de MusicoTeràpia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si tens algun suggeriment per tal de millorar aquest blog no dubtes en fer-m'ho arribar. Estaré ben agraït.